Месец,  с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, депутатите в парламентарната

...
Месец,  с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, депутатите в парламентарната
Коментари Харесай

Втори опит за блиц контрол на министъра в здравната комисия

Месец,  с министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, депутатите в парламентарната здравна комисия още веднъж са го присъединили в дневния ред. Припомняме, че съвещанието беше отсрочено поради дебатите по измененията в Изборния кодекс.

Отговорите на настоящи устни въпроси, отправени от членове на Комисията по опазването на здравето към министъра, са заложени като първа точка за съвещанието в четвъртък.

Освен това депутатите ще обсъдят и Националната здравна тактика 2030, препоръчана за публично разискване в края на месец юли и получила утвърждение от Министерски съвет на 7 септември 2022 година Заради изборите за Народно заседание обаче тя беше импортирана в Народното събрание на 21 октомври и по този начин и не съумя да откри място в дневния ред на депутатите през миналата година.

Националната здравна тактика дефинира целите на страната за 10-годишен интервал. Определените цели в бранша до 2030 година са стабилно възстановяване на здравето и среда, подкрепяща здравето, дейно ръководство на ресурсите с фокус върху здравните резултати и гарантиране на здравната сигурност и справяне с екологичните рискове и заканите от инфекциозни болести.

Сред целите са също по този начин намаляването на преждевременната и предотвратимата смъртност, вложения в трансформиране на здравната система, насочена към потребностите на хората и използване на фокусирани тактики за влияние върху характерни проблеми на публичното здраве.

Като главно предизвикателство пред системата Здравната тактика показва първото място на България по смъртност и последното по дълготрайност на живота в Европейски Съюз. През 2021 година коефициентът на обща смъртност в България e 21.7‰, като приблизително за ЕС-27 коефициентът на смъртност през 2020 година е 11.6‰. Предизвикателство е и челното място на България по детска смъртност в Европейски Съюз. През 2021 година детската смъртност в България е 5,6 ‰ (на 1 000 живородени деца), при 3,4 ‰ приблизително за Европейски Съюз. Подобно е сравнението по индикаторите за перинаталната, неонаталната, постнеонаталната детска смъртност. Интегралният индикатор, характеризиращ вероятността за умиране на децата преди постигане на 5-годишна възраст, е с два пъти по-високо равнище от междинното за Европейски Съюз.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР